Παιδική παχυσαρκία: 5 τακτικές που διακινδυνεύουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με παιδιά και γονείς, συναντάμε μερικά μοτίβα διαχείρισης που επαναλαμβανόμενα δυσκολεύουν τα παιδιά να έχουν μια καλή σχέση με το φαγητό. Καθώς αυτή η σχέση είναι πολλές φορές πιο σημαντική από το νούμερο της ζυγαριάς, σας παρουσιάζουμε εδώ τα πιο συχνά «λάθη»,που προφανώς καμία κακή πρόθεση δεν έχουν από την πλευρά των γονιών:

 

  • Του θυμώνετε για το φαγητό ειδικά μπροστά σε τρίτους: είναι χρήσιμο να ξέρει τα όρια πριν φτάσει στο σημείο να τα ξεπεράσει και άρα να χρειαστεί να του τα ορίσετε ξανά ​- ειδικά αν αυτό εμπεριέχει αρνητική έκθεση μπροστά σε τρίτους.

 

  • Διαμορφώνετε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά βοηθητικό ​είναι ​και στη συνέχεια κατηγορείτε το παιδί που δεν έχει τις ίδιες αντιστάσεις με εσάς: χρειάζεται να έχετε το κατάλληλο περιβάλλον. Καμία δικαιολογία δε χωράει σε αυτό π.χ. μα να μην έχω κάτι γλυκό στο σπίτι τι φταίει ο άντρας μου/το άλλο παιδί κλπ​.​

 

  • Προβάλλετε το σώμα του το μόνο λόγο να προσέχει τη διατροφή του​: μπορεί για αρκετούς ενήλικες ​(δυστυχώς) αυτός να είναι ο μοναδικός λόγος για να προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά αυτό σαν μήνυμα στα παιδιά μπορεί να είναι τελείως καταστροφικό. Το να φροντίζει κανείς την υγεία του και τη σωματική του ευεξία είναι ανεξάρτητο ζήτημα από το σωματικό του βάρος και αυτό είναι σημαντικό να αποκομίσουν τα παιδιά, αν θέλουμε να έχουν μία υγιή σχέση με το φαγητό.

 

  • Τονίζετε πόσο φαίνεται το βάρος που πήρε​: μεγάλο πλήγμα για την εικόνα σώματος που στα παιδιά είναι ούτως ή άλλως εύθραυστη. Και φυσικά αυτό ισχύει και για τους εφήβους και τα νεαρά άτομα. Το να νιώθει καλά ο καθένας με τον εαυτό του είναι προϋπόθεση για να φροντίζει τη διατροφή του και είναι χρήσιμο να μην το παραβλέπετε.

 

  • Αξιολογείτε ​ψηλά​ το θέμα του βάρους​ και της εμφάνισης από πλευράς «αξιών»:​ πόσο ανάγκη έχει ένα παιδί να νιώθει πως το αγαπάτε για αυτό που είναι και δε χάνει αυτό του το «προνόμιο» λόγω βάρους ή εμφάνισης;

Προφανώς, τα παραπάνω συχνά γίνονται με την καλύτερη πρόθεση από την πλευρά των γονιών. Συχνά, μάλιστα, θα ακούσουμε από τη μαμά ή το μπαμπά να μας λέει ότι «τον/την πιέζω γιατί απλώς δε θέλω να περάσει τα ίδια με μένα». Το παιδί όμως έχει ανάγκη από υγιή πρότυπα στο θέμα της σχέσης με το φαγητό, και όχι μόνο υγιή πρότυπα βάρους.

Μήπως είναι η ώρα να αγαπήσετε πρώτα εσείς το σώμα σας ώστε να μάθετε στα παιδιά να κάνουν το ίδιο, μέσα από καλές καθημερινές συνήθειες διατροφής;!

Tags
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο nautiluspatras.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies και την Πολιτική Απορρήτου