Ασφαλής και αποτελεσματική χρήση αντιηλιακών προϊόντων για τα παιδιά.

Ναυτίλος | Αντιηλιακά για παιδιά

Στην Ελλάδα, ο ήλιος μας παρέχεται με αφθονία και είναι αποδεδειγμένο ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και διώχνει τη μελαγχολική διάθεση. Επίσης το δέρμα, με τη βοήθεια των ακτινών UVB παράγει τη σημαντική για τα οστά βιταμίνη D3, μέσα σε 20-30 λεπτά έκθεσης την ημέρα.
Το ηλιακό έγκαυμα, οι ρυτίδες και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος.
Η χρήση των αντηλιακών-φωτοπροστατευτικών προϊόντων είναι μία από τις βασικότερες οδηγίες για την προστασία, από τις επιβλαβείς αυτές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, ειδικά στον ευαίσθητο αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό.

Τα αντιηλιακά, ελαχιστοποιούν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, «δίνοντας χρόνο» στο δέρμα να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα, γήρανση, καρκίνο).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αντηλιακό που χρησιμοποιούμε για τα παιδιά, θα πρέπει

  1. Να έχει τουλάχιστον SPF 15, ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας του
  2. Να προστατεύει και απο τη UVA, και απο τη UVB ακτινοβολία
  3. Να περιέχει φωτοανακλαστικό συστατικό

 

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΩΝ

Τα ενεργά συστατικά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα παιδικά αντηλιακά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:

  • οξείδιο του ψευδαργύρου
  • διοξείδιο του τιτανίου
  • avobenzone ή mexoryl SX

Πρόκειται για φυσικά φίλτρα (φωτοανακλαστικά), που δεν απορροφούν, αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι χημικά αδρανείς ορυκτές ουσίες (μέταλλα), με αποτέλεσμα, να μην προκαλούν φωτοαλλεργία ή φωτοξικότητα, ενώ συγχρόνως προστατεύουν αποτελεσματικά το δέρμα από τις ακτινιβολίες UVA (γήρανση) και UVB (εγκαύματα, καρκίνο δέρματος). Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα συνήθως είναι παχύρευστα, αδιαφανή και δημιουργούν ένα λευκωπό στρώμα κατά την εφαρμογή τους. Τα τελευταία χρόνια όμως κυκλοφορούν κάποια με βελτιωμένη υφή.

Αντίθετα, τα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδικά αντιηλιακά, είναι τα χημικά φίλτρα :

  • oxybenzone
  • Βιταμίνη Α (παλμιτική ρετινόλη)

Τα χημικά Φίλτρα (απορροφητικά), είναι οι ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία UVB. Μπορεί όμως να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολύ ευαίσθητα δέρματα όπως είναι συνήθως το δέρμα των παιδιών, διότι απορροφούνται διαδερμικά.

 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-SPF

Το SPF είναι τα αρχικά του αγγλικού όρου Sun Protection Factror, το οποίο δηλώνει το δείκτη προστασίας που έχει ένα αντηλιακό, και υποδηλώνει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα.
Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB, ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Αντηλιακά με δείκτη μεγαλύτερο από το 50 πρακτικά δεν αυξάνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟΥ

Όταν βάζετε αντηλιακό στο παιδί, χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα που θα καλύψει όλες τις περιοχές που εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου (μύτη, αυτιά), αλλά και τα πόδια και τα χέρια. Η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι 2mg/cm2 που είναι περίπου 6-7 κουταλιές του γλυκού για ολόκληρο το σώμα. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως.

Παρόλο που θα έχετε επιλέξει ένα αντηλιακό με SPF 30 ή παραπάνω, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την επάλειψη με αυτό κάθε δύο ώρες, ακόμα κι αν η μέρα είναι συννεφιασμένη ή αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
Ουλές χειρουργικές, κυρίως πρόσφατες, σπίλοι ή άλλες φωτοευαίσθητες βλάβες του δέρματος, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα με αντηλιακά υψηλής προστασίας.

Να επισημάνουμε οτι τα σπρέϊ χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικό πρόβλημα και οτι καλό ειναι να μην χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με πρόσθετα εντομοαποθητικά .

 

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αυτό που πρέπει βέβαια να θυμάστε πάντα, είναι ότι η χρήση των αντηλιακών δεν πρέπει να μας ενθαρρύνει να αφήνουμε τα παιδιά περισσότερο στον ήλιο νομίζοντας ότι είναι ασφαλή, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εκμηδενίζει την προστατευτική δράση τους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν μερικές ακόμα συμβουλές, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:

  • Αν έχετε μωρό κάτω των 6 μηνών, θα πρέπει να αποφεύγετε την χρήση αντηλιακού, και να μην το εκθέτετε καθόλου στον ήλιο.
  • Στο αυτοκίνητο θα πρέπει να βάλετε αφαιρούμενα σκίαστρα που θα προστατεύουν από την UV ακτινοβολία.
  • Χρησιμοποιείτε καροτσάκι για το μωρό με τέντα ηλιοπροστασίας.
  • Αν το παιδί σας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, συζητήστε με τους υπεύθυνους για το ποια προληπτικά μέτρα προστασίας από τον ήλιο λαμβάνονται όταν τα παιδιά παίζουν για ώρα έξω.
  • Όλα τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία, δηλαδή μεταξύ 10.00 και 16.00. Αν τις ώρες αυτές βρίσκεστε, παρ’όλα αυτά, στην παραλία, φορέστε στο παιδί ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι ή ακόμα και ρούχο με αντηλιακή προστασία, αν το παιδί σας έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή κάποιο δερματικό πρόβλημα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί φορά πάντα καπέλο, το οποίο ιδανικά θα καλύπτει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά, αλλά και γυαλιά ηλίου με UV προστασία, και διδάξτε στα παιδιά τη σημασία του αντηλιακού, αλλά και του να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου στον ήλιο.

 

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΣΑΛΗ MD, PhD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Tags
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο nautiluspatras.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies και την Πολιτική Απορρήτου