Είναι υπέρβαρο το παιδί μου;

Ναυτίλος Πάτρα Παιδικός σταθμός

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί δυστυχώς γεγονός για τη χώρα μας, ενώ σχετική αναφορά στη huffingtonpost θέλει τα αγόρια της χώρα μας ως τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης.  Εν όψει λοιπόν και της παγκόσμιας ημέρας παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), ας δούμε αναλυτικά το ζήτημα.

Πού έγκειται το αληθινό πρόβλημα;

Το αυξημένο βάρος των παιδιών αποτελεί ένδειξη του τρόπου ζωής τους. Τόσο από πλευράς διατροφής όσο και από πλευράς άσκησης, το αυξημένο βάρος μαρτυρά μία ανισορροπία μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων.

Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;

Το αυξημένο βάρος του παιδιού ειδικά από μικρή ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες κατά την ενήλικη ζωή αλλά κυρίως παράγοντα ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Πώς θα το καταλάβω;

Επειδή σε μικρή ηλικία το πρόβλημα αυξημένου βάρους δεν είναι αντιληπτό οπτικά (όπως συμβαίνει στους ενήλικες) είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του βάρους του παιδιού και η σύγκρισή του με τις καμπύλες ανάπτυξης. Εναλλακτικά θα βρείτε εδώ κατάλληλο εργαλείο που υπολογίζει τη θέση του παιδιού στις καμπύλες. Θυμηθείτε πως πάνω από το 85ο εκατοστημόριο (στην καμπύλη Δείκτης Μάζας Σώματος και Ηλικία) το παιδί κατατάσσεται ως υπέρβαρο ενώ πάνω από το 95ο εκατοστημόριο το παιδί κατατάσσεται ως παχύσαρκο.

Τι μπορώ να κάνω;

Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια όλης της οικογένειας ώστε να βελτιωθούν οι παράγοντες που περιπλέκουν το βάρος του παιδιού: περισσότερη άσκηση, καλύτερος έλεγχος του περιβάλλοντος, σωστές μερίδες και σωστή κατανομή των τροφίμων σε σνακ και κύρια γεύματα είναι μερικά από τα βήματα που θα σας δώσουν αποτελέσματα.

Να θυμάστε πάντα πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε για τις καλές συνήθειες διατροφής όλης της οικογένειας αλλά και άσκησης.

 

Ευτροφία – διατροφικό εργαστήρι
Μαιζώνος 52, 26 221
2610 220 159
website: www.eutrofia.gr
fb: eutrofiapatra

Tags
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο nautiluspatras.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies και την Πολιτική Απορρήτου