Άσκηση και παιδί

Ναυτίλος Πάτρα Γυμναστική

Η κίνηση είναι η ζωή του μικρού παιδιού και κυρίαρχο στοιχείο για κάθε του δραστηριότητα. Όμως, ταυτόχρονα αποτελεί και μέσο μάθησης για το παιδί, γιατί καθώς μαθαίνει να κινείται, οικοδομεί γνώσεις, μέσω των δικών του πράξεων. Θεμελιακές κινητικές δεξιότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το πήδημα, το χτύπημα και το πιάσιμο που κάνει το παιδί στην καθημερινότητα του αποτελούν την αφετηρία για τις επόμενες, τις πιο εξειδικευμένες κινητικές δεξιότητες που θα το συντροφεύουν στην υπόλοιπη ζωή του.

Σκοπός λοιπόν από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας είναι η ολική κινητικότητα και ενεργοποίηση του σώματος που θα οδηγήσουν στη σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι αναγκαία η συμμετοχή των παιδιών σε κινητικές δραστηριότητες αλλά και δραστηριότητες με παιγνιώδη μορφή.

Μέσα από αυτές, αναπτύσσονται δεξιότητες όπως η αίσθηση του χώρου και του χρόνου, η ισορροπία, ο συγχρονισμός – συντονισμός των μελών του σώματος αλλά και ο ρυθμός. Το παιδί μέσα από ποικίλες και οργανωμένες δραστηριότητες αναπτύσσει τον έλεγχο σε μεγάλες και μικρές μυϊκές ομάδες αλλά και στις αδρές και λεπτές κινήσεις. Με παιχνίδια αλλά και μεμονωμένες ασκήσεις αντιλαμβάνεται έννοιες όπως κοντά – μακριά, ψηλά – χαμηλά, δεξιά – αριστερά, μέσα – έξω κα. Γενικότερα, η συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες, τα βοηθά να γνωρίσουν το σώμα τους και τις δυνατότητες τους και μέσα από αυτό να γνωρίσουν τον κόσμο.

Όμως, εκτός από το σωματικό τομέα, η συμμετοχή των παιδιών σε ασκήσεις και ομαδικά παιχνίδια επιδρά θετικά και στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αλληλοβοηθούνται και να συμμετέχουν στην ομάδα. Προσεγγίζου μέσα από το ομαδικό παιχνίδι την αξία της αλληλεγγύης, γνωρίζουν και εκτιμούν το ένα τον άλλο. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, το κάθε παιδί βιώνει την ευτυχία, τη χαρά, τη λύπη, το αίσθημα της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας και όλα αυτά μαζί συνθέτουν και δημιουργούν χαρακτήρες με αυτοπεποίθηση, θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους.

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω διαφαίνεται περίτρανα πως το παιδί έχει ανάγκη την κίνηση ως βασικό στοιχείο της ύπαρξής του και πως μέσα από ειδικά στοχευμένα και μελετημένα προγράμματα εκγύμνασης μπορούμε να το βοηθήσουμε και να το οδηγήσουμε να εξελιχθεί σε έναν υγιή και ισορροπημένο ενήλικα.

Πολύζου Λία – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Τηλ: 6974764635
e-mail: [email protected]

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο nautiluspatras.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies και την Πολιτική Απορρήτου