04Ιούν
2018
0
Παιδικός σταθμός ναυτίλος κολύμβηση

Κολύμβηση στην θάλασσα και νήπια.

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι θέλουμε να χαρούμε την θάλασσα με τα παιδιά μας!
Προκειμένου να νιώσει το νήπιο ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον στην επαφή του με το νερό, προϋποθέτει να έχει διδαχθεί τις βασικές θέσεις σώματος και αναπνοής στα στυλ κολύμβησης. Αν δεν τα έχει διδαχθεί ακόμα, θα πρέπει να του προσφερθεί ο σωστός τρόπος επιτήρησης και βοήθειας, έτσι ώστε να χαρεί το παιχνίδι του στην θάλασσα και στην πισίνα.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη επαφή με την θάλασσα σωστό είναι να γίνεται με επιτήρηση και καθοδήγηση. Καθίστε μαζί του στην άκρη της θάλασσας ή της πισίνας και βρέξτε τα ποδαράκια του νηπίου. Αφήστε το να κλωτσήσει και να παίξει με το νερό προκειμένου να νιώσει την ευχαρίστηση της κίνησης. Στη συνέχεια αγκαλιάστε το νήπιο και μπείτε μαζί του στο νερό έτσι ώστε να νιώθει τα χέρια του γονιού να το προστατεύουν.  Μην πιέσετε το νήπιο να κάνει κινήσεις που το δυσαρεστούν ή να βρέξει το πρόσωπό του χωρίς να το θέλει ή να κολυμπήσει μόνο του. Αντίθετα επαινέστε το όσο αλλάζει θέσεις στην αγκαλιά σας, κάντε το να νιώσει άνετα προκειμένου να μην είναι φοβισμένο. Αποφύγετε νευρικές και απότομες κινήσεις οι οποίες του προκαλούν φόβο.

Στην διαδικασία του παιχνιδιού μέσα στο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά μέσα όπως σωσίβιο, μπρατσάκια, σωσίβιο γιλέκο, σωσίβια ζώνη, «μακαρόνι» κολύμβησης και σανίδα, τα οποία τοποθετούμε πάντα με προσοχή και σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούμε να απομακρυνθούμε και να αφήσουμε μόνο του το νήπιο να κολυμπά. Αυτά τα βοηθητικά μέσα προσφέρουν στο νήπιο την δυνατότητα περισσότερων κινήσεων στο νερό, καλύτερη άνωση και πιο ξεκούραστη θέση σώματος και θα πρέπει να είμαστε σε πάντα σε θέση με απλές κινήσεις να παρέμβουμε για βοήθεια στην επίπλευση του.

Η κολύμβηση βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Προσφέρει υγιεινό τρόπο άσκησης και όσο το νήπιο εξοικειώνεται, το βοηθά να ομαδοποιείται. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και ειδικά στην ηλικία αυτή προσφέρει έλεγχο κινήσεων, ηρεμία και την ευκαιρία να αντιληφθεί τις αισθήσεις του από πολύ νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση η νηπιακή ηλικία είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσει να διδάσκεται το άθλημα της κολύμβησης από έμπειρους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με Ειδικότητα Κολύμβηση ή από Προπονητές κολύμβησης, ακολουθώντας ένα μεθοδικό πρόγραμμα διδασκαλίας για την ηλικία του σε κάποιο αθλητικό σύλλογο ή σε ένα οργανωμένο ιδιωτικό αθλητικό κέντρο, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια της ζωής του να μπορεί να κολυμπά ανέμελα και να χαίρεται μόνο του την χαρά του παιχνιδιού μέσα στο νερό

ΣΤΑΥΡΟΣ  Δ. ΝΤΑΛΑΧΑΝΗΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ