17Απρ
2019
0

Τα πασχαλινά εδέσματα στη διατροφή του παιδιού

Αν σκεφτούμε όλοι μας τις αναμνήσεις μας από το Πάσχα των παιδικών μας χρόνων θα δούμε πως χαρακτηριστική θέση στην ανάμνηση κατέχουν τα γλυκά και φαγητά των ημερών.  Είναι λογικό άλλωστε αφού στη μνήμη μας συμμετέχουν όλες να οι αισθήσεις, καμιά φορά και πιο έντονα. Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να φτιάξει τις δικές του αναμνήσεις χωρίς να το παρακάνει; Δείτε παρακάτω τους βασικούς πυλώνες που θα σας καθοδηγήσουν:

Κουλουράκια, σοκολατένια αυγά και τσουρέκια

Όλα χωράνε σε μια καλή διατροφή…όμως με μετρό. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βοηθήσετε στη διαμόρφωση ενός υγιεινού περιβάλλοντος για το παιδί. Για παράδειγμα αν φτιάξετε κουλουράκια φροντίστε να κάνετε μικρότερη δόση και μικρότερα σε μέγεθος τα τεμάχια. Συζητήστε και αποφασίστε ένα όριο στο πόσα κουλουράκια πόσο τσουρέκι και πόσο σοκολατένιο αυγό μπορεί να φάει το παιδί π.χ. ανά ημέρα.

Δραστηριότητα

Οι μέρες των γιορτών είναι μέρες ξεγνοιασιάς επομένως για τα παιδιά αυτό είναι καλό να σημαίνει ελεύθερο παιχνίδι στη φύση! Είναι καιρός να απομακρυνθούν από τις οθόνες και να χαρούν τον ελεύθερο χρόνο τους- και μαζί (γιατί όχι;) και εσείς: πηγαίνετε μαζί για εξερεύνηση στο χωριό, παίξτε μπάλα ή κάντε ποδήλατο!

Ενισχύστε τις καλές συνήθειες

Ακόμα και αν κατακλύζεται το ψυγείο από καλούδια κρατήστε τις καλές αρχές της διατροφής του παιδιού: κόψτε του φρούτα, σερβίρετε του λαχανικά στο εορταστικό τραπέζι, προσέξτε τη μερίδα του, ειδικά στα γλυκά, και βοηθήστε το να δοκιμάσει καινούρια πράγματα. Ωραία ιδέα που θα βοηθούσε  θα ήταν -αν σας το επιτρέψει η περίσταση- να προετοιμάσετε κάτι μαζί του από την ομάδα τροφίμων που του είναι πιο δύσκολη π.χ. γλυκά ώστε να έχει και μία καλή επιλογή για να φάει όταν έρθει η ώρα.

Μήπως δεν είναι ανάγκη για όλους αυτούς τους περιορισμούς;

Αν διαβάζοντας το άρθρο αναρωτιέστε  γιατί να μπείτε σε αυτήν  τη διαδικασία, μια είναι η απάντηση: Γιατί η δική σας πεποίθηση και στάση απέναντι στο φαγητό χτίζει τη δική του μελλοντική συμπεριφορά- και είναι τόσο σημαντικό να είναι ήρεμος σαν ενήλικας με αυτό το κομμάτι.