11Δεκ
2018
0
Ναυτίλος Πάτρα Παιδικός σταθμός

4 αλήθειες για το μήλο

Το μήλο είναι το φρούτο με τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια συχνότητα κατανάλωσης (μετά τη μπανάνα), ενώ αποτελεί πολύ διάσημη επιλογή από κάθε ηλικιακή ομάδα, ιδιαίτερα από  τα παιδιά. Γνωστές ποικιλίες που σίγουρα έχετε συναντήσει, είναι η Golden Delicious, οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες, η Mutsu και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης. Εμείς βάλαμε το μήλο στο μικροσκόπιο και ανακαλύψαμε τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στην υγεία μικρών και μεγάλων:

  • Οι ουσίες του μήλου έχουν την ικανότητα να εξισορροπούν τα βακτήρια που υπάρχουν στο κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σας συστήματος. Επίσης, αυτό που αποδίδει στο μήλο μια ευεργετική δράση σε πολλά επίπεδα του οργανισμού, είναι οι φαινόλες. Σε ένα μήλο περιέχονται από 60-200 γραμμάρια από αυτές.
  • Ο καλύτερος τρόπος για ναεκμεταλλευτείτε το πλεονέκτημα της αντιοξειδωτικής ικανότητας του μήλου μέχρι και στο 90% είναι να καταναλώσετε το φρούτο μαζί με τη φλούδα του. Έτσι θα πάρετε ακόμα και τα επιπλέον εξαιρετικά συστατικάπου περιέχει (ανθοκυάνες, φλαβονόλες και γλυκοζίτες).
  • Είναι αποδεδειγμένο πως οι λάτρεις των μήλων έχουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό προφίλ. Συγκεκριμένα, 1 μέτριο μήλο ζυγίζει 200 γραμμάρια και σας δίνει μόνο 80 θερμίδες. Το μήλο ανεβάζει πολύ αργά τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (4γρ),  βιταμίνη C (8mg), ασβέστιο (10mg) και κάλιο 159 (mg).
  • Το ξέρατε αυτό; Θα πρέπει να φροντίζετε εξίσου καλά τον τρόπο συντήρησης των μήλων. Ένα μήλο που έχει υποστεί πτώση ή βλάβη με κάποιο τρόπο, αρχίζει να απελευθερώνει μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες ποσότητες αερίου (αιθυλενίου). Αυτό το αέριο επιταχύνει την ωρίμανση των κοντινών μήλων τα οποία δεν είχαν κάποια φθορά. Έτσι, ολόκληρη η ομάδα των μήλων, στο σημείο όπου τα αποθηκεύετε, μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει υπερβολικά ώριμη. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, να χειρίζεστε τα μήλα με προσοχή και να απομακρύνετε  τα τυχόν χαλασμένα.

 

Απολαύστε τώρα το μήλο σας, το φρούτο της εποχής, μέσα από μια διαφορετική πρόταση και τέλεια ιδέα για παιδιά: «smoothieμε γεύση μηλόπιτα»!

Nautilus Ευτροφία

 

Μαρκέλλα Συμεοπούλου & Μέμα Λαμπροπούλου
Κλινικοί Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, MSc
Υπεύθυνες του Διατροφικού Εργαστηρίου Ευτροφία